SatuRintala

Keskustelua lastentarhatasolla

Olen seurannut tätä puheenvuoro-osiota pitkään, mutta en ole kommentoinut mihinkään mitään. Kommentointi jonkin asian puolesta tai vastaan on ymmärrettävää - kaikilla meillä on erilaisia mielipiteitä. Toisen ihmisen mielipide pitäisi hyväksyä mielipiteenä, vaikka olisi itse eriävää mieltä. Joidenkin kommentit täällä ovat kuitenkin "lastentarhatasoa". Toisten solvaaminen, nimittely, piilokettuilu ja yleistäminen ei kuulu aikuisten ihmisten käytökseen. Vai kuuluuko? Minun mielestä tämä puheenvuoro-osio on aikuisten ihmisten lastentarha. Kaikki haluaa oman lempilelun, mutta kukaan ei saa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (124 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Joidenkin kommentit täällä ovat kuitenkin "lastentarhatasoa"."

Onko?

"Toisten solvaaminen, nimittely, piilokettuilu ja yleistäminen ei kuulu aikuisten ihmisten käytökseen."

Ei lisättävää.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Minun mielestä täällä on paljon kommentteja, jotka ovat lastentarhaan tai hiekkalaatikolle sopivia. Se on minun mielipide

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Niin minustakin, mutta tämän asian esittäminen mielipiteenä on sekin hiekkalaatikolle sopivaa puhetta.

Säännöissäkin taidetaan sanoa että pitäisi mieluimmim keskustella asioista kuin muista keskustelijoista.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Et ole koskaan osallistunut itse mihinkään keskusteluun, mutta tulet tänne solvaamaan muita? Mene nyt sinne omalle hiekkalaatikollesi huutelemaan. Mitään fiksua et näemmä itsekään saa aikaan.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #36

En ole väittänyt, että saisin mitään fiksua aikaan. Kerroin vain oman mielipiteeni aikuisten keskustelujen tasosta, kun ihmisiä henkilökohtaisesti haukutaan idiootiksi jne. Ketään henkilökohtaisesti en ole solvannut. Mistä sinä tiedät, olenko minä saanut mitään fiksua aikaiseksi. Tämän kirjoitukseni perusteellako tiedät, että minusta ei ole aikaansaamaan mitään fiksua ja kuulun hiekkalaatikolle? Jos näin tarkoitit, niin tätähän minäkin tarkoitin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #42

En sano enkä väitä enkä suosittele sitä että somessa pitäisi yrittää olla fiksu, tai esiintyä fiksusti.

Jos jostain kumman syystä kuitenkin haluat esiintyä fiksusti ja näyttää fiksulta, ei kannata keskittyä muiden blogistien arvostelemiseen tai arvioimiseen, vaan kannattaa keskittyä puheena oleviin asioihin, omien mielipiteiden esittämiseen niistä asioista ja muiden keskustelijoiden mielipiteiden arviointiin ja arvosteluun.

Ei kannata siis keskittyä kirjoittajien blogistien tason arviointiin, blogistien keskinäiseen vertailuun ja itsensä vertailemiseen muihin blogisteihin nähden, kun on olemassa niitä asioitakin, joista puhutaan.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #44

En ole arvostellut blogisteja, vaan blogien alla olevia ilkeitä kommentteja, joista osa menee "iholle". Jos esitin asian väärin, niin pahoittelut siitä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #42

Etkö todella huomaa, että käyttäydyt itse juuri siten, mistä toisia moitit?

Tämä avaus ei todellakaan antanut sinusta aikuismaista ja sivistynyttä kuvaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #36

" Minun mielestä tämä puheenvuoro-osio on aikuisten ihmisten lastentarha. "
-------

Toki osaltaan..., mutta et ole ilmeisesti tutustunut moniinkaan muihin keskustelupaikkoihin. Puheenvuoro on useimpiin niihin verrattuna suhteellisen rauhallinen. Toki piilovittuilua ja suoranaistakin esiintyy, mutta se nyt on pientä verrattuna moniin muihin keskusteluareenoihin. About kaikki ovat myös omalla nimellään mukana eli vastaavat seurauksista mikäli esim. tekevät törkeitä uhkauksia tai vastaavia. Anonyyminä osalla keulisi reilusti enemmän yli.

Ehkä voisit suositella meille sivistynyttä, "aikuista", yms. paikkaa, minne ihmiset voivat mennä keskustelemaan? Vai etkö voi?

Omasta mielestäni esim. eduskuntamme vaikuttaa aikuisten ihmisten lastentarhalta lähes aina. Ehkä tuo vain kuuluu ihmisluontoon eli eri ryhmittymiin jakautuessaan porukka sekoilee enemmän tai vähemmän. Puheenvuorossa olen havainnut mm. sen tyypillisen ilmiön että mm. suosittelujen keräytyminen eri henkilöille ei aina riipu hyvästä argumentoinnista, vaan siitä mihin "blokkiin" täällä on ajautumassa eli samat peukuttavat ei-älyllisesti "omiaan". Onhan se vähän surullista ja pitäisi itse kunkin kokeilla rikkoa tuollaista normia ajoittain.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #52

Taitaa olla näin. Kotona meillä keskustellaan asiallisesti aina, vaikka kovaa väännetään asioista.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi Vastaus kommenttiin #36

Sari Laitisen kommentti erittäin hyvä esimerkki siitä lastentarhaporukasta, jota blogisti tarkoittaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mielenkiintoista. Jo noin 30 vuotta sitten mieleeni juolahti rinnastus, että nykyisessä yhteiskunnassa eläminen on kuin olisi vangittuna lastentarhaan.

(Kuusivuotiaana lopetin lastentarhan kesken, koska en sietänyt muiden lasten typeryyttä ja meluisuutta. Halusin mieluummin leikkiä yksin kotona ja yllätyksekseni vanhempani suostuivat tähän.)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Niinhän sitä aina sanotaan että ihmisen pitäisi säilyttää lapsenmielensä, se kuulemma lisää luovuutta.

En itse ota siihen kantaa. Se nyt on näitä yleisiä hokemia, sellaista small-talkkia.

Tuollaisen hokeman voi esittää jos ei ole muuta puhuttavaa, tai jos ei halua ottaa esiin mitään vaarallisempia aiheita.

Kun tuo väite esitetään seuruessa, muiden kuuluu sitten nyökytellä ja olla samaa mieltä.

Se on sellaista yhteisöllistä rituaalitanssia.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"... ihmisen pitäisi säilyttää lapsenmielensä, se kuulemma lisää luovuutta..."

Niinpä. Teini-ikäisenä minua ärsytti se, että samanikäiset alkoivat näytellä aikuista. Ja useimpien kohdalla se näytteleminen jatkunee elämän loppuun asti.

Tuo aikuisen näytteleminen ilmenee muun muassa niin, että toistellaan vakavalla naamalla sitä, mitä valtamedia tarjoilee -- ilman kriittisyyden häivääkään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #7

"Tuo aikuisen näytteleminen ilmenee muun muassa niin, että toistellaan vakavalla naamalla sitä, mitä valtamedia tarjoilee -- ilman kriittisyyden häivääkään."

Ei ole myöskään aikuismaista pistää joka asiassa hanttiin kuin uhmaikäinen, tai murrosikäinen.

Muuten olen kanssasi samaa mieltä tuosta aikuisuuden näyttelemisestä, joka saa joskus koomisia piirteitä, kun se malli mitä koetetaan matkia ei ole niin kovin aikuismainen.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Onko minun esittämä mielipide hokema? Voihan se olla. Mitä vaarallisempaa voisin ottaa puheeksi ja miksi? Tämä nyt sattui olemaan minun mielipide ja varustettu kuluneella hokemalla(sanalla). Kiitos palautteesta!

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Mielenkiintoista, että et ole kommentoinut mihinkään mitään? Minä näen tässä, että juuri tämä keskustelumahdollisuus kasvattaa ihmistä keskustelemaan hyvällä tavalla. Ei tämä keskustelutaito kehity yhtään mihinkään, jos eletään kaikki tynnyrin sisällä.

Jokaisissa keskustelutilaisuudessa omia mokia tulee opiskelleeksi ja kehittyy sitä kautta paremmaksi keskustelijaksi. Samoin käy kirjallisuudessakin, että oppii tekemistään virheistä ja kehittää omia tarinoitaan edellisiä kirjoituksiaan paremmaksi.

En ole vielä ymmärtänyt, että mihin sinä oikein yritit pyrkiä sanomallasi? Mutta yritä vielä kertoa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jokaisissa keskustelutilaisuudessa omia mokia tulee opiskelleeksi ja kehittyy sitä kautta paremmaksi keskustelijaksi."

Minusta tuntuu ettei jotkut opi koskaan keskustelemaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@11. Jos tarkoitit poliitikkoja? Ei ne opi keskustelemaan, kun lainaavat puolueensa jargoneita. Sitten ne vain julkaisevat omia kirjoituksiaan, kuitenkaan osallistumatta vuorovaikutukseen.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

En ole kommentoinut aiemmin, koska olen ollut kiinnostunut vain lukemaan "päivän polttavia" asioita. Kiinnostunut sivustaseuraaja siis

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Heh, teit vain semi-klassisen aloittelijamokan. Loukkasit osaa Puheenvuorossa mukana olevia samalla tullen itse Puheenvuoroon mukaan ensi kertaa.... näyttävä sisääntulo ainakin ;) Kukaan ei tiedä ketä loukkasit, koska et yksilöinyt ihmisiä... joku kai voi olettaa jotain kuitenkin.

No ei tuosta kyllä aidosti kai juuri kukaan loukkaantunut. Itseäni ainakin vain vähän hymyilytti. Totta kai täällä sattuu ja tapahtuu. Liian vähän keskustelijoita muutenkin. En vain tiedä mistä julkisesta paikasta löydät omilla nimillä esiintyviltä sitä laadukasta "aikuisten" keskustelua - mieluusti kuulisin. Ja jos lastentarhamenon pitää loppua täällä, niin kyllä sen on paras loppua monessa kunnanvaltuustossakin ja eduskunnassa myös. En kamalasti jaksa odottaa mitään positiivista noidenkaan suhteen saati sitten Puheenvuoron.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #53

Kyllä tuosta joku loukkaantui, vaikka eihän sen pitänyt olla mahdolista. Minäkin saatan älähtää, jos osuu ja uppoo. Kiva, jos sinua ainakin vain vähän hymyilytti. Päiväni ei mennyt hukkaan

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Siinä mielessä blogisti taitaa ja tietää asiansa, että on meistä kaikista kommentoijista viimeksi siellä lastentarhassa hoidossa ollut.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Liittyy mainitsemaasi tapaan, jolla lastentarhassa keskustellaan ja käyttäydytään.

Itse en korkeasta iästäni johtuen ole koskaan lastentarhassa hoidossa ollut. Luotankin siksi aivan täysin henkilökohtaiseen asiantuntemukseesi.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #38

En taida olla kommentoijista nuorin, kiitos vaan kohteliaisuudesta. Olen ollut lastentarhassa tai oikeastaan eskarissa. Olen myös hakenut lapsiani lastentarhasta, viimeksi 12 vuotta sitten. Hämärästi muistan niiltä ajoilta jotain kuulemiani lasten juttuja. Oikeastaan jutut "parani" teini-iässä ja se ikä olisikin ollut parempi vertaus aloitukseeni.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Oletan, että tässä blogissa kirjoittaa mediaa Puheenvuorossa kritisoivan Toni Rintalan vaimo Satu? Minä olen usein kommentoinut miehesi blogeja kärjekkäästi mutta se johtuu lähinnä siitä, että hän kirjoittaa toistuvasti blogeja ja kommentteja näkemistään ja kuulemistaan uutisista, jotka eivät selkeästi pidä paikkaansa ja kritisoi näiden näkemysten kautta perusteettomasti esim. Yleä.

Olen pahoillani, jos tämä turhautumiseni on ilmennyt kommenteissani liian piikikkäänä kritiikkinä mutta nämä Tonin väärinymmärrykset ovat olleet toistuvia. Hän kritisoi ensin jotain uutista ja sitten kun muut lukevat sen uutisen niin selviää, että hän on vain ymmärtänyt sen väärin ja perustanut voimakkaan kritiikkinsä tuohon omaan väärinymmärrykseensä.

Voin jatkossa Tonin kohdalla vain osoittaa virheen ja jättää sen siihen.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Kyllä olen Tonin vaimo, jos sillä on jotain merkitystä. Minä en ole mieheni vartija, en myöskään hänen äänitorvi. Mielipide oli ihan minun oma, eikä liity miehen kirjoituksiin mitenkään. Monissa asioissa ollaan samaa mieltä ja yhtä monessa eriävää mieltä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Ok. Oletin, että tämä blogi liittyi Tonin viimeisimmän blogin kommentteihin, jotka olivat kovinkin kärjekkäitä ja kun hän lakkasi niihin vastaamasta niin ajattelin, että niistä on pahoitettu mieli. Hyvä, jos näin ei kuitenkaan ole.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #19

Ei todellakaan liity tiettyyn
henkilöön erityisesti. Ihan yleisesti täällä minun mielestä nimitellään, haukutaan ja yleistetään jne. Meidän kapungin suosituimmassa FB-ryhmässä on keskustelun taso sama kuin täällä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #21

Tästä olen samaa mieltä kanssasi. Monet liian helposti esittävät asioista ja ihmisistä väitteitä, joita heidän ei ole tarkoituskaan yrittää perustella. Jotkut ovat myös liikkeellä myös ihan vaan trolleina ja tarkoituksena on vain ja ainoastaan ärsyttämällä saada toisesta jokin reaktio irti. Kaupunkien FB-ryhmissä on varmasti niitä paljon.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #19

Ei toki. Oli vaan tänään koko päivä kisareissua Hangossa ja sit päälle kotiklubin turnauksessa ulkomaalaisia palvelemassa.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

"Oletan, että tässä blogissa kirjoittaa mediaa Puheenvuorossa kritisoivan Toni Rintalan vaimo Satu?"

Saatiin sitten "härköset" takaisin...

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #43
Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #50

En tunne heitä, enkä ymmärrä miten liittyy tähän mitenkään.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #55

Täällä oli legendaarinen Härkösen pariskunta meuhaamassa vuosia sitten.
Ilmeisesti ei ole tuttu mutta ATK:ssa on sellainen hakukone kuin Google joka voi avittaa...

Toni Rintala

"Voin jatkossa Tonin kohdalla vain osoittaa virheen ja jättää sen siihen."

Minä toivon, että et jätä siihen.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Juuri tällaisten "lastentarhakirjoittajien" takia tämä foorumi estää asiallisten kirjoittelijoiden osallistumisen tänne. Trollin kommentti ei liity millään tavalla avaukseen, mutta ensimmäisestä virkkeestä lähtien pyritään vain hyökkäämään henkilöön.

Kuten tuolla alapuolella kirjoitin, niin onhan se uudeltasuomelta omituista toimituspolitiikkaa, että sillanpäät poistetaan, mutta kangasluomat ja kumppanit saavat jatkaa.

Yllä oleva Kangasluoman kommenttihan on pelkkää vittuilua, mutta uudensuomen rajoissa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Miten hyökkäsin henkilöön? En tunne heitä kumpaakaan ja kommentoin koko ajan vain heidän kirjoituksiensa ominaisuuksia, en millään tavalla henkilöä. En millään tavoin, missään kohdin väitä, että mikään Tonin tai Sadun henkilökohtainen ominaisuus tekisi heidän argumenteistaan huonoja.

Artturi Hård on ymmärtänyt henkilöön menemisen väärin. Tämän vuoksi hän haukkuu nyt väärää puuta.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #69

Aika selvästi menit yhdessä edellä olevassa kommentissasi henkilöön, kun lähdit kyselemään onko kirjoittaja mainitsemasi kirjoittajan aviopuoliso. Mitä tuolla tiedolla ylipäänsä teet, joten miksi kyselet henkilökohtaisuuksia?

(kommenttisi 15 "Oletan, että tässä blogissa kirjoittaa mediaa Puheenvuorossa kritisoivan Toni Rintalan vaimo Satu?"

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #70

Mutta enhän minä mitenkään vihjaa, että Satun argumentit olisivat huonoja tai epätosia vain siksi, että hän on Tonin vaimo. Väänsin Tonin kanssa kärjekkäästi pitkään toisessa blogissa ja sen jälkeen hänen vaimonsa kirjoitti tämän blogin. Kysyin kohteliaasti, että oletko Tonin vaimo ja innoittivatko meidän kommenttimme mahdollisesti tämän blogin, Satu sanoi, että ei innoittanut ja minä hyväksyin tämän.

Nyt Sirpa ja Artturi ovat ymmärtäneet tämän henkilöön menemisen täysin väärin. Ei henkilökohtaisten asioiden kysyminen ole hyökkäystä henkilöä vastaan. Jos minä taas väittäisin, että jokin asiaankuulumaton henkilökohtainen asia itsessään tekisi henkilön argumenteista huonoja tai epätosia niin silloin mennään henkilöön.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #70

Ja jos haluatte esimerkin siitä mikä on argumenttien pätevyyden kannalta merkityksetöntä ja tarpeetonta henkilöön menemistä niin tässä tuore esimerkki. Kysyin Markku Marttilalta toistamiseen, että mitä Touko Aalto teki hänen mielestään väärin ja vastaamisen sijaan hän kirjoitti seuraavaa:

"Jussi on opettajana Raudaskylän Kristillisessä Opistossa. Tämä hieno asia on tullut Usari-kommentoinnissa esille. Nyt on kohtuullista kehottaa Jussia menemään heti uuden lukukauden alkaessa esimiehensä kansliaan kysymään isällistä vastausta Jussia askarruttavaan Touko-kysymykseen. Kyse on myös oikeasta orientoitumisesta työhösi.

Esimiehesi lienee sentään yhtäpitävillä linjoilla kristillisen oppilaitoksensa taustan ja perusarvojen kanssa. Sen sijaan Jussi näyttäisi kapinoivan oikein olan takaa oman työpaikkansa arvoja vastaan."
http://kosonenjuhapekka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #72

Kävin lukaisemassa. Oikein hyvä esimerkki siitä mitä tarkoitin.

Ei minua haitannut, vaikka Jussi kyseli olenko Tonin vaimo. Hän kenties halusi tietää viittaanko hänen kommentteihin.

Tosin pari Laitisen kommenttia ylempänä tuli iholle. Oli kiva kuulla, että minä en ole saanut mitään fiksua aikaan, kuulun hiekkalaatikolle, olen sivistymätön ja blogini solvaa ihmisiä.

Mitenhän tämä minun blogini eroaa

http://sarilait.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244061-pi...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #72

#72. On syytä perustella vastausformaattiani Jussille. Kangasluoma harrastaa mielellään kuulustelutyyppistä debattia, jossa hän tulee peitsi tanassa keskusteluun vaatimalla ultimaattumin oloisesti tarkkaa kantaa 'johonkin'.

Opettajana Kangasluomalla saattaa ymmärrettävästi olla opittuna taipumus - ellei suorastaan kehittynyt ns. toinen luonto - ottaa oikeudekseen tentata vastapuolta pahimmillaan KGB-tyyliin.

Sääli hänen oppilaitaan.

Siis, en joissain tilanteissa ole halukas vastaamaan ns. revolverikysymyksiin, jotka nimenomaan Kangasluomalle ovat ominaisia. Tein Jussin mainitsemassa tilanteessa vastavedon, jonka samalla piti olla hänelle mitä selkokielisin vastaus. Jussi tietää aivan tarpeeksi hyvin minun arvomaailmani kulmakivet. En ole niitä "vakan alla pitänyt".

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #81

Minä en teidän keskusteluhistoriaanne tarkemmin tiedä. Jussin kysymys tuntui aluksi hieman tungettelevalta, mutta mitäpä siitä. Vastasin ja syy kysymykseen selvisi. Joillekin ei sovi kuulustelutyyli - niskakarvat pystyssä ja äkkiä käy niin, että tulee hermostuttua. Kun te kerran tunnette ja ärsytyskynnys on selvillä, niin miksi ette voi jutella asiat selväksi? Ei sitten jatkossa ehkä niin tulisi hiillostettua ja överöityä...

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #85

Keskusteluhistoriassamme on yleistä, että Markku alkaa kirjoittamaan jostain muusta kuin siitä, mitä häneltä on kysytty. Kuten tuosta esimerkistä kävi ilmi niin hänen vastauksellaan ei ollut oikeastaan mitään tekemistä kysymyksen kanssa.

Oliko Satu siis tämä alkuperäinen kysymykseni mielestäsi tungetteleva?

"Voiko Markku pukea sanoiksi sen mikä Toukon käytöksessä tarkalleen ottaen oli väärin?"

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #88

Jussi: ihmettelin, että miksi kysyit, että olenko Toni vaimo. Se oli hämmentävä kysymys, koska en ymmärtänyt miksi sitä kysyit. Asia selkeni kyllä ja sen suhteen ei ole mitään ongelmaa enää.

Näinkin erimielisten ihmisten kahvitteluhetki livenä voi olla antoisa. Jos olisin väitellyt mieheni kanssa somessa aikanaan, niin ei varmasti oltais menty naimisiin. Kirjoitus ja sen alla väittely on ihan eri asia live-elämä ja siinä väittely.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #98

No se oli kieltämättä tungettelevaa varsinkin kun aloitin juuri sillä kysymyksellä. Pahoittelen sitä. En oikein tiennyt miten kohteliaasti muotoilla asia. En suhtaudu sinuun kommentoijana Tonin vaimona mutta voin toki seuraavan kerran viitata Toniin Satun miehenä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #81

Kun kysyn, että mitä Touko Aalto tarkkaanottaen teki väärin, niin se on mielestäsi peitsi tanassa, ultimaattumin oloisesti esitetty revolverikysymys? Sanoisin, että nyt on aika herkkä hipiä, jos asian tuolla lailla kokee.

"Opettajana Kangasluomalla saattaa ymmärrettävästi olla opittuna taipumus - ellei suorastaan kehittynyt ns. toinen luonto - ottaa oikeudekseen tentata vastapuolta pahimmillaan KGB-tyyliin."

Mielestäsi siis kun kysyn sinulta vastausta kysymykseen toiseen kertaan niin se on KGB-tyyliä? Kieltenopettajana kyllä neuvon usein oppilaitani olemaan erityisen tarkkoja siinä, että he vastaavat nimenomaan niihin kysymyksiin, joita heiltä esim. yo-kokeissa kysytään, eikä kirjoittamaan asian vierestä. Sinun kannattaisi ennemmin sääliä oppilaita, jos heidän opettajansa ei näin tee.

"Tein Jussin mainitsemassa tilanteessa vastavedon, jonka samalla piti olla hänelle mitä selkokielisin vastaus. Jussi tietää aivan tarpeeksi hyvin minun arvomaailmani kulmakivet. En ole niitä "vakan alla pitänyt"."

Ethän tuo millään tavoin vastannut kysymykseeni. Sinä jätit vain vastaamatta ja rupesit täysin asian vierestä läksyttämään, että tarvitsen isällistä neuvoa kun en ymmärrä. Kävit täysin tarpeettomasti henkilöön. Jätit senkin syytöksen jälkeen vastaamatta kun kysyin, että mitä työpaikkani arvoja vastaan minä kapinoin.

Kaiken Markun pätemisen jälkeen hän ei ole missään vaiheessa vastannut alkuperäiseen kysymykseen, että Mitä Touko Aalto tarkalleenottaen teki väärin. Eikä ole ensimmäinen kerta kun hän itselleen hankalan kysymyksen kohdalla kirjoittaa mieluiten jotain ihan muuta.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #87

On aika lopettaa hiekkalaatikkomainen jankutus, jolle en näe mitään järjellistä syytä.

Muista Jussi: some on some ja live on live. Ehkä joskus tavataan Ylivieskan "essolla".
Uskon, että keskustelumme siellä olisi mukavaa ja mielenkiintoista, myös toukosta!

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #93

Pahimpana Markku minä tässä pidän sitä, että sinä et oikeasti näe mikä tavassasi keskustella on pielessä. Kaikki näkevät, että sinä menit yksinkertaisen kysymyksen jälkeen täysin tarpeettomasti ja asiaankuulumattomasti minun henkilökohtaisiin asioihini. Sinä esität jatkuvasti täysin perusteettomia syytöksiä minua kohtaan ammatinharjoittajana ja yksityishenkilönä joilla ei ole mitään tekemistä keskustelumme kanssa.

En ymmärrä miten kuvittelet, että tavatessamme keskustelumme voisi olla mukavaa, jos et näe mikä täällä käymässäsi keskustelussa on pielessä. Jos luulet, että muutama kohteliaisuus siellä täällä korjaa asian niin olet väärässä.

Jos toisaalta luulet, että somessa ja livenä kannattaa käyttäytyä täysin erilailla niin ehkä sinun kannattaisi vähentää somekirjoittelua.

Ja Markku, keskustelumme menee jankutukseksi aina samasta syystä. Sen sijaan, että vastaisit kysymykseen, sinä alat kirjoittamaan aivan jostain muusta ja usein se menee tarpeettomasti henkilöön. Jos keskityt asiaan niin se saattaisi jopa onnistua.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #81

Marttila: "Sääli hänen oppilaitaan."

Ihan oikeastiko??!!

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #101

Tätä oppilaitteni säälimistä olen saanut lukea monta vuotta. Jostain syystä moni kommentoija on sitä mieltä, että jos vaatii täällä kirjallisesti esitetyille väitteille perusteluja ja esittää tämän kysymyksen uudestaan kun vastaus jää saamatta sekä pyytää kielelliselle ilmaisulle riittävää tarkkuuta niin on huono kieltenopettaja.

Yksi palstan lukija jopa alkoi kirjoittamaan minulle sähköposteja, joissa hän esitti ettei tykkää tyylistäni ja sääli oppilaitani koska näissä kommenteissa perään usein vastaamatta jääneisiin kysymyksiin vastausta esittämällä kysymyksen uudestaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #105

Onhan tämä melkoinen leikkikehä. Mutta hassulla tavalla nytkin henkilö, joka asettuu blogistin puolelle kiertää yhä uudelleen tätä samaa kehää.

Itse sain yhdestä blogikirjoituksestani sähköpostia paljonkin. Suurin osa oli henkilöön menevää ja sisälsivät toivomuksia pikaisesta poismenostani. Sen verran varsinkin perhettäni nuo netin ja sähköpostin ulostulot säikäyttivät, että päätin olla kirjoittamatta jatko-osia.

Pahin oli anonyymistä osoitteesta lähetetty työsähköpostiini tullut sähköposti, jossa oli kirjoitettuna pelkästään kotiosoitteeni huoneistonumeroineen ilman allekirjoittajaa. Häijyllä tavalla meni aika tavalla ihon alle.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #105

"pyytää kielelliselle ilmaisulle riittävää tarkkuuta niin on huono kieltenopettaja. "
Luulisi että saat tarpeeksesi tehdä töitä siellä töissä, niin ettei tarvitsisi enää vapaa-ajalla täällä jankata suomen kielen sääntöjä ja tarkkuutta. Tuli vaan mieleen tuosta kommentistasi. Anteeksi ja kiitos.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #121

En kielen sääntöjä jankkaakaan ja etenkään mitään pilkun paikkaa. Lähinnä täällä yritän edes jollain tavalla ymmärrettäviä vastauksia irti. Täällä riittää huomattavasti heikompi ymmärrettävyys kuin mitä 16-vuotiailta vaadin.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Onko blogistilla tarjota neuvoa, kuinka taso saadaan nousemaan sieltä lastentarhan hiekkalaatikolta vaikka saunan lauteiden tasolle?

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Jos vaikka lopetetaan henkilöön tai hänen älyyn/ikään jne. liittyvät "solvaukset" väliin?

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Myönnän, että minun olisi varmaan pitänyt lukea säännöt paremmin. Monen vanhemman aktiivikommentoijan pitäisi myös lukea sääntöjä. Toivon, että saan ensikertalaisena rikoksentekijänä anteeksi. Vilpittömästi en tarkoittanut rikkoa sääntöjä.

Ps. En välttämättä ole viimeisin lastentarhasta "päässyt". Jos olen, niin tiedän parhaiten lastentarhan toiminnan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

On melko harvinaista keskustelijoiden itse muuttavan keskustelukulttuuria paremmaksi. Kun sellaista sitten yritetään,niin kultaiset kahleet alkavat nopeasti tuntumaan raskailta.

Huomauttamiset otetaan keskusteluun kuin taisteluun jossa huomauttaminenkin otetaan lyömäaseena.
No lopputulos on sitten mitä on..

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ei kannata lähteä näiden vakionaamojen kanssa kinaamaan.Tämän julkaisun taso on laskenut jo vuosia sitten ja täällä ei ole enää kuin ehkä?Yksi kaksi tyyppiä jotka eivät kuulu kuplaan jossa nämä elävät vuodesta toiseen.

Kuten koulukiusaajat ja tyttölauma joka ei päästä muita leikkeihinsä.Mitätöinti,henkilöön meneminen jne.jne.ovat täällä jopa ent. kela lääkärit tekemässä diagnoosejaan muista että sellaista taso tämä.... Kun mielipiteet ei miellytä näitä sisäpiirijengiläisiä alkaa tämä kuten huomaat ,lällätys.Sitä enää puuttuu että alkavat toisten perhe elämää ja lapsia sotkemaan kateutensa ja pahansuopautensa käärmeenpesiin.Sitäkin täällä ovat tehneet kun viha on päässyt raivosta ohi.

ELI kun ei ole enää sanat riittäneet "vastustajien"kirjoituksia kommentoimaan Nämä nimittäin käyvät jatkuvaa taistelua "ulkopuolisia "vastaan eli kuplan ulkopuolelta tulevat kirjoittajat mielipiteineen ovat se uhka ja vihollisjoukko.Vapaavuorokaan ei ole säästynyt kuulemma enää vuosiin tältä "oikeassa olemisen pakolta "

UUsisuomi oli vielä joskus ihan asiallinen mutta ne ajat ovat olleet ohi jo vuosia sitten.Tänne kirkoittivat asiantuntijat ja tyypit joilla oli tietoa siitä mistä puhuvat jne.jne. Ei kannata provosoitua näiden henkilökohtaisista loukkauksista tai tällaisesta miehen kylkiluu-ajatuksesta jonka mukaan luokittelevat naisia:aivan kuin kirjoittajakin olisi aivoton,riippuvainen miehensä tekemisistä ja näin näiden arvosteltavissa sen perusteella ja johdosta.

Sovinistit ja naisten alistajat vauhdissa,tukijoukoissa ne muutamat besserwisseri daamit joiden elämän sisältö on kiinni näiden peukutuksista.IKÄRASISTEJAKIN näkyy joukkoon sopivan :sinä typerä tyttö lapsen kengistä vasta päässyt..Tämä on juuri sitä mitätöintiä mm.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Siis juuri näin. Tässä se taso sitten on. Voiko enempää kanssakirjoittajia halveerata?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Täysin samaa mieltä. Itsekin liityin tänne, kun kuvittelin, että tässä foorumissa keskustelu olisi asiallista, varsinkin kun se tehdään omalla nimellä ja kuvalla, mutta kuinka väärässä voi ollakaan.

Lähes päivittäin tätä sivustoa ainakin hetken tutkailen, ja aina vain varmistun enemmän siitä, että enpä tänne viitsi mitään kirjoitella.

Sitten täältä poistetaan järjestäjän toimesta Niko Sillanpään kaltaiset kirjoittajat, jotka perustelevat asiallisesti kirjoituksensa, ja ritalat, makkoset ym saavat jatkaa.

Jatkakaa...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Niko Sillanpään kirjoituksissa asiallisuutta on yhtä paljon kuin Pentti Linkolan lohkaisuissa. Mustavalkoisesta maailmasta puuttuvat harmaan sävyt. Todellisuus katoaa pilkun tarkan kaksibittisen tulkinnan alle. Totuutta on aluksi se ripaus ja ripauksesta johdetuista lohkaisuista puuttuu kokonaan se, miksi ihmiskunta edelleen voi tallustaa maailmassa. Linkolan (ja Sillanpään) oppeja noudattaen suursota olisi koko ajan käynnissä.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

En tiedä kuka on Niko Sillanpää. Linkola heittelee paljon asioita. Osa niistä on ihan järkeenkäyviä. Mm. ihminen on luotu tekemään työtä. Mitä enemmän ihminen keksii työtä helpottavia asioita, sitä enemmän se tekee itsensä tarpeettomaksi.

Tai "ihminen itse tuhoaa oman elinympäristönsä kehityksen nimissä".?? Linkolan itsensäkin mielestä hän kärjistää asioita. Se on kai tarkoitus. Joku siemen niissä hänen jutuissa on.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #114

Olet oikeassa. Jokin siemen niissä on.

Binäärimaailmassa on vain ykkösiä ja nollia. Toinen on musta, toinen valkoinen. Ihminen on luotu tekemään työtä -väittämä voi olla siis vain tosi tai epätosi. Työkalu on hyödyllinen -väittämä voi niin ikään olla siis vain tosi tai epätosi. Ollessaan tosi, väittämä 1 ei voisi olla tosi, vaan se romuttuisi. Koska Linkola uskoo, että ihminen on luotu tekemään työtä, hän johdattaa asian niin, että työkalu ei ole hyödyllinen, vaan vahingollinen.

Liikakansoitus on ongelma -väittämä on tosi, jolloin syntyvyys on vahingollinen ja ihmisten kuolema on hyödyllinen. Diktaattori, joka tapattaa kansalaisiaan on hyödyllinen. Kunhan kuolemat tapahtuvat poissa Linkolan lähipiiristä.

Sota on hyvä asia, koska se estää ihmistä tuhoamasta elinympäristöään -väittämä on Linkolan tapaan johdateltu kaksoisväittämä. Ristiriitaisuudessaan vain totta tai ei-totta olevaksi tarkoitettu väittämä onkin yhtä aikaa sekä absoluuttisen totta että absoluuttisen epätosi.

Linkola kärjistää asioita, niin kuin monet meistä. Pelkistetystä kärjistämisestä ei ole reaalimaailmalle hyötyä. Jos Linkola kiinnostaa, suosittelen Juha Kuikan blogia.
http://jgagarin56.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259081-...

Blogin luettuani kirjoitin tässä Linkolan ja Sillanpään välille yhteyden. Ylipäätään yhteys on olemassa kaikkien kärjistäjien ja reaalimaailman välillä.

Kyllä/ei -vastausvaihtoehtojen välillä on paljon "kyllä, mutta..." ja "ei, mutta..." vaihtoehtoja, niitä emme kärjistäessämme huomioi.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #116

Kukin meistä lukee ja ymmärtää tekstin omalla tavallaan. Joku uskoo kaikki, joku ei mitään ja joku kyseenalaistaa kaiken tai vaikka osan. En jaksa lukea kenenkään pohdintaa jonkun henkilön sanomisista. Luin Linkolan omia tekstejä ja katsoin Ylen Areenasta hänen haastattelunsa, olisko ollut Linkolan perintö.. Minun mielestä siellä oli paljon erittäin hyvää ja myös huonoa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #119

"Pentti Linkolan lapsuus kääntyi varhain suruun.

Isoveli Anssi kuoli rintamalla, kun Pentti oli kahdeksanvuotias. Poikansa hautajaisissa isä, professori Kaarlo Linkola, tunsi ettei kaikki ollut kunnossa.

Hän kuoli eturauhassyöpään vain puoli vuotta Anssin kuoleman jälkeen.

"Isän menettäminen oli surullinen asia, mutta jostain syystä muistan Anssin kuoleman paremmin kuin isän kuoleman. Olin kuitenkin vielä lapsi enkä kyennyt ymmärtämään täysin kuoleman lopullisuutta, ja menetykset peittyivät nopeasti intohimoisten harrastusten alle", kertoo Linkola kirjassa." https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/pentti-linkolan...

Pentti Linkolan lapsuuteen sisältyi suuria menetyksiä. Vaikka hän aikuisena radikalisoitui ja omaksui elämälle vieraita näkemyksiä, on hän ihmisenä joka tapauksessa erittäin mielenkiintoinen, jollain tavalla sympaattinen hahmo.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #122

Itse olen Linkolan teesejä arvostanut nuoruudessani. Arvostanut sitä, että mies elää niinkuin puhuu. Aikuisena olen huomannut binääriajattelun paradoksit ja sympaattisuudestaan huolimatta alkanut säälimään tuota ihmistä.

Juha Kuikan blogissa paradokseja on muutama lisää. Pokasahan kanssa kumisaappaat jalassa kuvissa esiintyvä mies kertoo, että kivikirves oli ihmiskunnan ensimmäinen virhe. Kun mieheltä kysyttiin, milloin ihmiskunnan kehitys oli hyvässä vaiheessa, mies vastasi: "30-luvulla". Mutta onhan tuo totta: lapsuusaika, se on ihmiselon onnellisinta aikaa monille meistä. Herttaiseltahan tuo radikaalin suusta kuulostaa.

Linkolan binääriajattelun olennaisin virhe tapahtui mielestäni tuossa ensimmäisessä väittämässä: ihminen on luotu tekemään työtä. Tosi-epätosi -asteikolla tuo sijoittuu lähelle keskiosaa, ehkä jopa vähän epätosi-puolelle: ihminen on tehnyt paljon työtä sen eteen, ettei sen tarvitsisi työtä tehdä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #124

Kiitos kommentista. Linkolan ääriajattelussa ja filosofiassa on todella yhteensovittamattomia ristiriitoja. Yksinäisenä maailmanparantajana hän nyt kulkee ilmeisen pettyneenä kohti sitä iltaruskoa, josta ei ole paluuta.

Tosin en minä eikä kukaan muukaan tiedä, miten onnellinen Linkola on saavutuksiinsa nähden. Onhan hänellä takanaan ainutlaatuinen elämänura ja monenlaista näyttöä, josta hän hyvällä syyllä voisi paukuttaa henkseleitään. Oli miten oli, miehen ulkokuori vaikuttaa tyyneltä ja tasapainoiselta kuin olisi jonkin sortin sokrates.

Parasta, mitä toivon Linkolan tekevän on, että hän nyt vanhoilla päivillään lopulta ottaisi lusikan kauniiseen käteen ja nöyrtyisi maailmankaikkeuden Luojan ja Jumalan edessä.
Minä voin vain toivoa parasta, mutta valinta on Linkolan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #125

Linkola itse tietänee, onko hänen tilinsä Luojansa kanssa kunnossa jo. Linkola puhuu kuitenkin siitä, että ihminen on luotu tekemään työtä. Tuossa lausunnossa Luojalla on osuutensa.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #126

Tunnen sympatiaa Linkolaa kohtaan. Tuon ikäiset ihmiset voivat olla aika ehdottomia omissa mielipiteissään. Jos muiden tekemiset ja arvot eivät ole itselle mieleisiä, niin voi tulla suunnaton suru, pettymys ja katkeruus. Kommentoin tuonne Juha Kuikan blogiin ja saan varmaan kuraa niskaan, koska olen joistain, huom. joistain asioista samaa mieltä Linkolan kanssa. Tai jos en samaa mieltä, niin ainakin jonkin itselle sopivan ajatuksen siemenen olen hänen ajatuksistaan löytänyt.

Epäilen, että oliko hän nyt niin tosissaan esim. kivikirveen keksimisen virheestä. Uskoisin sen olleen enemmänkin kärjistetty vertaus. Jossain kohden hän kertoo, että askeettisuus sopii hänelle, mutta joissain asioissa on pitänyt antaa periksi. Mahdollisimman vähän hän kuitenkin pyrkii aiheuttamaan kulutusta. Kumisaappaat ja muoviämpärit eivät ole välttämättä kovin paha, varsinkin jos ne korjaa tarvittaessa jesarilla.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Täällä somessa kirjoitellessa, aivan kuin oikeassa live-elämässä ihmisten kanssa jutellessa, pitää päästä keskustelukumppanin pään sisään ja ymmärtää hänen tyylinsä ilmaista asioita.

Ne ovat eri ihmisillä hyvin erilaisia. On mielipiteettömiä "näin o" -tyyppejä ja vastarannalla taas rökäitä, joilla on vahva mielipide ja yleensä päinvastainen.

Itse jokusen vuoden kokemuksella täällä puheenvuorossa, olen jo oppinut tuntemaan monen kirjoittajan tyylin ja ajatuskulun. Joku haluaa provota, joku kopioida puolen metrin lainauksia, jollekin voi heittää rankankin läpän, joku taas vetää herneen sieraimeen pienimmästäkin ja niin edelleen.

Pitää vain purjehtia seassa omalla tyylillään, eikä provosoitua, jos provosoidaan. Eipäs-juupas -väittely on kaikista väsyttävintä ja henkilökohtaisuuksiin meneminen äklöintä. Olen puhunut, ugh.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Livenä harva tulee sanomaan päin naamaa vastaavia asioita kuin täällä näkee kirjoitetun. Nyt edelleen siis puhun solvaamisesta jne. Se ei nyt mitenkään uppoa. Muutoin on kyllä "kiva", että täällä on näitä erilaisia tyylejä ja tyyppejä. Omassa lähipiirissäkin on "omantyylisiä tapauksia", mutta ei pahantahtoisia.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Lastentarhasta puheenollen, Suomessa on hirmuinen hinku saada lapset mahdollisimman aikaisin punavihreiden tätien ohjaukseen päiväkoteihin, jossa heidät voidaan aivopestä monikulttuurisuuteen.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Näitä sitten riittää. Oli keskustelun aihe mikä tahansa, kohta joku saa sovitettua sinne punavihreitä, monikulttuuria, suvakkeja ja natseja.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #39
Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Ja usein se kärkäs kielenkäyttö tai äkkiväärät sanavalinnat eivät sinänsä haittaa jos keskustelu etenee ja ymmärrys keskusteltavasta asiasta lisääntyy. Esim. Tonin kanssa kommenttiketjut ovat näin edenneet. Hyvä esimerkki päinvastaisesta on tämänpäiväinen kommenttienvaihto Markku Mantilan kanssa. Hän on aina kielenkäytössään korostetun asiallinen ja toivottaa usein lopuksi hyvää kesääkin mutta johtaa keskustelun ihan ihmeellisille teille.

Kysyin Markulta, että mitä Touko Aalto teki väärin niin ensin hän vastasi, että minun pitäisi itse se tietää. Kun kysyin uudestaan samaa niin hän kehotti minua menemään työnantajani puheille, koska kapinoin kuulemma työpaikkani arvoja vastaan. Kaikilla on omat henkilökohtaiset ärsykkeensä vuorovaikutuksessa toisten kanssa ja minua juuri tuollainen kysymysten väistely ja asiaan täysin kuulumaton syyttely ärsyttää eniten.

Toisena ärsykkeenä lienee, nyt jo onneksi vähenemään päin oleva, ennakkouhriutuminen. Kirjoitukset ja kommentit aloitetaan oletuksella, että joku nyt kyllä varmaan sanoo minua joksikin kun näin kirjoitan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Asiaa kirjoitat. Minulle opetettiin aikoinaan, että asiat voivat sotia, mutta ihmisten ei sitä kannata tehdä. Erimielisyys sinänsä on usein kehityksen ajuri ja viisauden kehittymisen lähde, mutta se edellyttää halua ja kykyä kunnolliseen väittelyyn. Ja hyvä väittelyhän on virkistävää jos mikä. Valitettavasti se on täällä enemmän kuin harvinaista herkkua.

Tähän kuuluisi oikeastaan kirjoittaa pieni synopsis hyvän väittelyn peruselementeistä ja toinen sellainen niistä kuolemansynneistä, jotka täällä ovat eivät vain yleisiä, vaan melkeimpä vallitsevia. Valitettavasti kommentista tulisi silloin vähän turhan pitkä.

Toivon kuitenkin, että et luovuttaisi. Aikuisia kirjoittjia täällä tarvitaan ja turhan moni tuntuu luovuttaneen.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Rakentava keskustelu lähtee siitä, että jo otsikossa kertoo kanssakeskustelijoiden olevan lastentarhatasolla.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Ihmisillä on erilaisia mielipiteitä, ja niin on hyvä. Rakentavassa keskustelussa ei kuitenkaan pitäisi olla henkilökohtaista haukkumista idiootiksi jne. Se on mielestäni lastentarhakeskustelua. Ihan kuin toistaisin omaa kirjoitustani. Sellaiset kettuilut ja suoranaiset haukkumiset olen kokenut itsekin, mutta kokemukset ovat pääosin tarha- ja kouluajoilta.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Itse viihdyn enemmän Vapaavuoron puolella, koska siellä ei juuri koskaan väitellä. Väittely on rasittavaa, koska haluan olla oikeassa ja sen takia teen paljon taustatyötä. Samaa poliitikotkin usein valittavat, pitää lukea vaikka kuinka paljon lausuntoja, selvityksiä ja lippulappua lautakuntien kokouksiin sekä olla vähän kaikkien alojen asiantuntija, suhdesukkuloija sekä ties mitä.

Voisin jopa väittää, että olen liian hyvä väittelemään, mutta en väittele siitä, koska se olisi liian rasittavaa.

Sinä ilmeisesti kuitenkin kaipaisit hieman harjoittelua. Usein sanotaan, että vie 10 vuotta tulla hyväksi jossain hommassa. Minä aloitin 80-luvun viimeisinä vuosina BBS-järjestelmissä ja Fidonetissä. -94 taisi olla, kun sai netin, niin nyyssitkin sai suoraan eikä Fidonetin kautta. sfnet.atk.sodat oli sitten se väittelyn korkeakoulu minulle ja kun vuosituhat vaihtui, hiipui into ja taisin olla jo ainakin riittävän oppinut.

Hyvää matkaa!

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Väittely voi joskus "oikean henkilön" kanssa olla antoisaa, varsinkin jos sen jälkeen itse tai toinen oppii jotain uutta. Joskus saatan jopa muuttaa mielipidettäni hyvän väittelyn jälkeen.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Se auttaa, kun täällä ollaan omalla nimellä ja naamalla. Googlasin pari päivää sitten Pekka Roposen ja lehtitiedon mukaan juuri samalla valokuvalla varustettu oli ollut HUS:n apulaisylilääkäri 2001. Kyllä minä olin jo aikaisemmin saanut käsityksen, että hän jonkinlainen lääkäri, mutta hänen profiilissaan oli vain kuva ja nimi. Useat kuitenkin kertovat ammattinsa ja heihin sitten kannattaa uskoa pahemmin epäilemättä alansa kysymyksissä.

Ja kyllä täällä oppii ihmiset tuntemaan ajan kanssa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Voisin jopa väittää, että olen liian hyvä väittelemään, mutta en väittele siitä, koska se olisi liian rasittavaa."

Väittelyt ihmisten kanssa jotka pyrkivät vain vääristelemään tai suoraan valehtelevat on raskasta ja vähemmän rakentavaa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Itse en yleistäisi että US puheenvuoro-osio "on aikuisten ihmisten lastentarha". Päinvastoin tämä foorumi on ainoita tietämiäni Suomessa joissa monipuolista asiantuntemusta ja näkemystä edustavat kirjoittajat ja kommentoijat argumentoivat pääosin asiallisesti ja omalla nimellään keskenään. Toki argumenttien loppuessa tai omasta pahanolon tunteesta tms johtuen mennään mainitsemiisi henkilökohtaisuuksiin - mutta mitä siitä. Mielestäni ulkopuolinen lukija voi hyvin debattia seurattuaan vetää omat johtopäätöksensä ja vaikkapa vakuuttua asiallisti argumentoivan näkemyksen paremmuudesta verrattuna ad hominem tai olkiukko käytänteitä viljelevän kommentoijan näkemyksiin.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Usein paras kritiikki tai argumentti on laadittu pitäen silmällä vastustajan kantojen ja hänen psykologiansa välisiä ristiriitaisuuksia. Näin ollen, nk. henkilökohtaisuuksiin menemistä voidaan pitää luonnollisena osana asiallistakin keskustelua. Taitolaji tämäkin.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Hei. Tämä kommenttisi on jäänyt minulta huomioimatta. Luin kommenttisi ainakin kahdesti, mutta blondi ei nyt ymmärrä. Kuinka henkilökohtaisuuksiin voi mennä luonnollisesti osana asiallista keskustelua? Voisitko heittää jonkin esimerkin? Omat taitoni saattavat riittää piilokettuiluun, joskin hyväntahtoiseen sellaiseen, mutten yleensä harrasta sitä vieraiden ihmisten kanssa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olihan tämä jonkinmoinen kirjoitelma kahdesta syystä. Ensiksi siitä, että blogisti, nimeämättä kohteitaan, nimittelee keskustelua hiekkalaatikkokeskusteluksi. Kun aloittaa hiekkalaatikosta, jota moittii hiekkalaatikoksi, joutuu vääjämättä päättymättömään renkaaseen. Vaikka blogisti on oikeassa, joskus keskustelijat takertuvat kirjoittajaan tai hänen aiempaan kirjoitteluunsa. Tietyllä tavalla tuo henkilöön meneminen on hiekkalaatikkotasoista, mutta hiekkalaatikkotasoista on ihan samalla tavalla sen osoittaminen hiekkalaatikkotasoiseksi.

Toinen juttu on syy, miksen alunperin lähtenyt tätä blogia kommentoimaan, oli se, että kirjoittaja on blogistin vaimo. Kangasluoman nostettua tämä asia esille, kommentoin nyt lyhyesti tätä blogia. Itse en kaipaa vaimojen, siskojen, serkkujen, kummien, kavereiden tai äitienkään keskusteluun mukaan ottamista nettikeskustelun arvioijiksi.

Päätin jo blogin nähtyäni, että koska tilanne Tonin kohdalla on tämä, jätän Tonin tekstien arvostelun tästä eteenpäin. En ole Rintalaa juurikaan lukenut enkä kovin sanoin arvostellutkaan. Yleensä jätän lukematta. Hänen kirjoituksensa ovat provokatiivisia ja asiavirheillä ryyditettyjä. Tolkullista asiakeskustelua provoilusta on vaikeaa saada aikaiseksi. Lisäksi hänen tavoitteensa ovat niin vastakkaisia omiini, että järjellistä keskustelua juuri voisikaan syntyä. Yritän tästä eteenpäin pitäytyä Rintalan kohdalla yksin asiassa, suoranaisten asiattomuuksien ja asiavirheiden esiinottamisessa ja kaikkein mieluiten jättää Rintalan omaan rauhaansa.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Olisin voinut muotoilla asian toki paremminkin, vaikka niin, että hiekkalaatikkikkotason keskusteluja on yleisesti Suomessa ja siihen perään "Toisten solvaaminen, nimittely, piilokettuilu ja yleistäminen ei kuulu aikuisten ihmisten käytökseen. Vai kuuluuko?" Loppukin oli ikävä, koska annoin ymmärtää, että kaikki täällä. Se ei ollut tarkoitus. Pahoittelen sitä.

Olen kyllä Tonin vaimo, mutta 1. olen Satu ja sen jälkeen vaimo. Blogistin vaimo en ole, vaan Tonin. En ole täällä Tonin vuoksi, pyynnöstä tai komppaamassa hänen juttujaan. Saatan kommentoida, jos on joku sopiva aihe, ja saatan jopa olla eri mieltä. Olen täällä siksi, että pysyn kärryllä päivän polttavista asioista ja opin ehkä jotain uutta.

Tuolla ylempänä kommentoin Kangasluoman vastausta ja siitä pitäisi selvitä, että minä en tarkoittanut Tonin blogin kommentointia. Suoraan sanottuna, en ihmettele kärkkäitä kommentteja, mutta ei siellä tainnut olla idiootiksi haukkumista. Asiavirheistä ja vastaavista ilmoittaminen on hyvä, se on ihan eri asia kuin nimittely ja henk. koht. asioiden ruotiminen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Oli miten oli, mutten enää itse pääse tästä yli. En mahda itse sille mitään, että lukiessani Tonin kommentteja tai oikeastaan Tonin blogeihin ja kommentteihin kirjoitettuja kommentteja, mietin tästä edes, mitähän Satu mahtaa tuumia tämän nähtyään.

Mietin, onko tämä kommentti niin ikävä, että Toni näyttää sen vaimolleen. Jos on, kirjoittaako vaimo taas koko blogialustalla kirjoittavien ja sitä seuraavien näkyville viestin, miten täällä puhutaan. Vai olisiko kommentti niin paha, että vaimon täytyy ojentaa heti paikalla ikävästi sanonutta. Ultimaattuma tietenkin on se, että kommentti on niin ikävä, että Tonin vaimo soittaa kommentoijan vaimolle näkemästään!

Olen pahoillani, mutta veit tämän hiekkalaatikkotemmellyksen tasolle, josta emme enää palaa arkitasolle pitkään aikaan, ei ehkä ikinä! Valitan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #76

Mitä Niemeläinen tarkalleen tarkoitat? Näetkö ongelmana sen, että tänne voi yleensäkin kirjoitella pariskuntia vai onko kyse yksinomaan Rintaloista?

Minua ei kyllä häiritse yhtään avioparien, avoparien tai minkään muunkaan yhdessäolomuodon olemassaolo kirjoittajina.

Antaa palaa vaan Rintalat niin kuin muutkin pariskunnat.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #77

Ei minua avioparien kirjoitteluharrastus häiritse yhtään. Se, että blogistimme avaa pelin arvostellen miehensä blogin (vaikkakin nimeämättä) kommentointia, saa aikaan reaktioni.

Samantyyppinen yhteys on Mikko Kokolla ja Jani Mäkelällä. Kokon Mäkelää koskevat puolustuspuheet asettaa tietyllä tavoin "paikoilleen", kun ymmärtää Kokon olevan Mäkelän erityisavustaja. En silti tarkoita, etteikö Kokolla voisi olla perusteltua sanottavaa aiheesta itselläänkin. Pidän Kokon asiapitoisesta tavasta käsitellä aihetta. Hän itse asiasssa usein syventää Mäkelän populismia huokuvia sanamuotoja.

Kerroin, mitä ajattelen lukiessani. Jätän kommentoinnin ja lukemisen edelleen yksin itseni tapauskohtasisesti harkittavaksi. Tässä tapauksessa harkitsen näin, etten vain sanoisi henkilökohtaista.

En minä Rintaloidenkaan kirjoittelua silti pyri millään muotoa rajoittamaan. Antaa palaa vaan Rintalat ja muutkin pariskunnat.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #86

"Se, että blogistimme avaa pelin arvostellen miehensä blogin (vaikkakin nimeämättä) kommentointia, saa aikaan reaktioni.

Olen jo sanonut aiemmin, että minun kirjoitus ei liity mitenkään Tonin blogiin tai sen arvosteluun. Kyseessä on ihan muut ketjut. Olen täällä omana itsenäni, eikä minulla ole tarvetta valehdella, joten miksi et nyt voi uskoa? Jossain kohden Toni kai sanoikin, että pitää jatkaa samaa rataa (hänen blogin arvostelua). Häneen viitattiin ja hän vastasi. Minun kirjoituksen kohdalla voisi Tonin tekemiset jättää ulkopuolelle, koska ne eivät tähän liity. Sopiiko?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Niemeläinen: "Tietyllä tavalla tuo henkilöön meneminen on
hiekkalaatikkotasoista, mutta hiekkalaatikkotasoista on ihan
samalla tavalla sen osoittaminen hiekkalaatikkotasoiseksi."

Niemeläisen sanan säilä hehkuu analyyttisen älyn ja tulkinnan voimaa.
Mitä olisi US-puheenvuoro ilman Kaitsun kaltaista Ajatusten Tonavaa!

No, hiekkalaatikossakin voi oppia. Joka tapauksessa Satu Rintalan veto osui kipeällä tavalla ainakin mainioon taistelijapariin Kangasluoma&Niemeläinen.

Em. 'einsteineista' jälkimmäinen mainitsee sanan hiekkalaatikko yhteensä kuusi (6) kertaa kirjoitelmansa #73 alkukappaleessa. Onneksemme S.Rintala näyttää suhtautuvan jostain syystä kovin lempeästi hiekkalaatikon uljaisiin sankareihin.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Pahoin pelkään, että minut on jo tuomittu mieheni vaimoksi ja saan siitä jatkossakin kuulla. Mitä tahansa siis kirjoitan, niin sen on pakko jollain tavalla liittyä mieheeni. Onkohan meillä on yhteiset aivot kylkiluiden lisäksi? Jos Toni vielä jotain julkaisee, niin joku voisi kommentoida, että "olet sen Sadun mies". Muussa tapauksessa pahoitan minä mieleni. Tasa-arvo!

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #79

Arvostan sinua itsenäisenä keskustelijana. Olet antanut hienotunteisella tavalla pienen oppitunnin monille Usarin keskustelijoille, myös meikäläiselle. Kiitos!

Ns. tasa-arvoa tämä aika huutaa ja pursuaa, mutta "kell’ onni on, se onnen kätkeköön," (Leino)

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #84

Tarkoitus oli olla hienotuntenen, mutta vähän mokasin. Toisaalta tulin esiin "näyttävästi", vaikka mitään fiksua en ole koskaan saanut aikaan. Paikkani on hiekkalaatikko, jossa toteutan itseäni, kuitenkin mieheni opastuksella. Kiitos Markku, että uskot minun olevan kehityskelpoinen keskusteleva kansalainen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #107

Niin, kaikilla meillä on kehitys ja kasvu ihmisenä vielä kesken. Toivoa vain sopii, että itse kukin saisimme kasvaa hyvään ja oikeaan suuntaan.

Yhden neuvon haluan seniorikansalaisena antaa: perussuojauksesta (esim. läheisten tuki) on syytä huolehtia. Näillä markkinoilla ei armoa pyydetä; eikä varsinkaan anneta.
Meillä senioreilla on useinkin kokemusten kautta jo kehittynyt niin paksu nahka, että sillä torjutaan isotkin tölväisyt.

Tällä foorumilla on myös huomionarvoista, että aikamme arvoliberaalien tähtäimessä on ampua alas kaikki perinteisen perhekäsityksen säilyttämiseen vähänkään viittaavat esimerkit. Siksi tietyissä tilanteissa on viisasta olla heittämättä arvokkaita helmiä pahantahtoisten ihmisten tallattavaksi.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #115

Helmet pyrin pitämään jatkossa omassa lippaassa - oma aarrearkku on toki arvokkain. Helmet ovat kovia, joten sikäli kaikki ok. Kiitos sinulle neuvoista! Näillä vuosilla minua hävettää!!

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"No, hiekkalaatikossakin voi oppia. Joka tapauksessa Satu Rintalan veto osui kipeällä tavalla ainakin mainioon taistelijapariin Kangasluoma&Niemeläinen."

Huomasitko Markku kommentin, jossa sinua käytettiin esimerkkinä tarpeettomasta henkilöön menemisestä? Minun on nyt Satun kanssa käydyn ajatustenvaihdon jälkeen itse vaikea nähdä, että miten tämä blogi osuisi erityisesti minuun kipeästi.

Kuvittelisin Markku, että Satun kommentoitua sinun tapaasi käydä keskustelua se olisi käynyt kipeämmin sinuun.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #80

Lue Jussi kommentti #81. Pata kattilaa soimaa. Olet arkkityyppi henkilöön menemisestä.

Erinomaisen hyvää ja menestyksellistä loppukesää ja alkavaa syksyn työkautta!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #82

Marttila, ymmärrätköhän nyt tuon kommenttini yhtään paremmin? Kun kohotat Rintalaa Kangasluoman ja Niemeläisen yläpuolelle, asetut hiekkalaatikkosovittelijaksi, olet hiekkalaatikolla itsekin. Ja nyt minun kommenttini on edelleen taas samalla tasolla. Kehä ei voi ikinä loppua niin pitkään kuin keskustelemme keskustelemisesta.

Mutta nyt kun olemme henkilökohtaisella tasolla: pyydän, arvoisa kommentoija Marttila, älä kutsu minua lempinimelläni. Haluan, että edelleen minua Kaitsuksi kutsuvilla ihmisillä on siihen syynsä.

Sinulle haluaisin mielelläni olla Niemeläinen tai Kai Niemeläinen. Jos olosuhteet ovat sellaiset, että koet välttämättömäksi tuttavallisuuden, voit käyttää minusta nimeä Kai.

Ihan ystävyydellä ja toivon, että kunnioitat toivomustani jatkossa.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #89

Minäkään en ole blogistin vaimo, enkä Toni Rintalan vaimo, jonka on tarkoitus olla puolustelemassa täällä miestään. Nyt täytyy myöntää, että yrityksistä huolimatta, en oikein enää jaksa ymmärtää. Olet tarkka asioista, joten sopisiko Kai Niemeläinen, etten ole jatkossa sinulle Rintala (täällä on ainakin 2), Tonin vaimo tai blogistin vaimo?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #94

Rintala, mikä sinä siis haluaisit olla, jos Rintalakaan ei sinulle käy?

Itse kohdistin kommenttini henkilökohtaisen osuuden arvoisaan kommentoijaan Markku Marttilaan. Toivoisin hänen reagoivan asiallisesti esittämääni pyyntöön.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #97

Nämä arvoisat vuorosanat alkavat olla jo teatraalisia - jossain määrin tragikoomisia.

Mutta olkoon; reagoin esittämääsi pyyntöön asiallisen myönteisesti, Kai Niemeläinen.

Olkaamme hyvällä mielellä. Wir schaffen das! Keskustelu jatkukoon uusista aiheista.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #99

Kiitos, Marttila. Sanansäilämme lentäköön edelleen!
Uusiin koitoksiin! Olkoon Voima kanssasi!

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #97

Olen Satu, en blogistin vaimo, en mieheni vartija tai hänen puolustelija. Rintala voi viitata mieheeni tai meihin molempiin, joten parempi on käyttää etunimeä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #104

Minä käytän etunimeä kohteliaisuussyistä vain tuntemistani tai tutuiksi tulleista henkilöistä. Sukunimi tai etunimi-sukunimi -yhdistelmä puolestaan erottelee samaa sukunimeä kantavat.

Välimatka on yksi tapa pitää kohteliaita välejä yllä.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #109

Josko toiveeni mukaan kutsut minua Saduksi, ettei turhaan sekoiteta minun miestä tähän. Rintala taitaa tässäkin kommenttiketjussa viittaavan enemmän/usein mieheeni. Jos et halua toteuttaa toivettani, niin sano miksi haluat. Tämän enempää et voi loukata minua.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #111

Kiitos kommentistasi, arvoisa kommentoija Satu Rintala.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #82

Voitko antaa yhden esimerkin, jossa menen henkilöön? Jos olen arkkityyppi niin niitähän pitäisi olla paljon.

Tämä on hyvä esimerkki täysin vailla perusteita olevasta syyttelystä. Ja yleensä kun kysyn perusteita tällaisille syytöksille niin sitten loukkaannutaan kun "kuulustelen" liikaa. Asiallinen keskustelu tällaisessa tilanteessa on haastavaa.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #80

Jussi kukaan ei varmaan jaksa kahlata kaikkia kommentteja läpi (paitsi minä).

Aika se usein se koira ulahtaa, mihin kalikka kolahtaa, vai miten se sanonta menee. Itse pyrin ottamaan saamastani kritiikistä opiksi. Herättelin ihmisiä ja kävi nyt niin, että itsekin heräsin. Kuten jo aiemmin sanoin, vahingossa yleistin liikaa. Kyllä se idea siellä blogin välissä oli. Kaikki täällä ei kuitenkaan ole ilkeitä, vain osa. Ilkeällä tarkoitan todellista pahansuopaisuutta ja iholle menemistä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #83

"Aika se usein se koira ulahtaa, mihin kalikka kolahtaa, vai miten se sanonta menee."

Tätä käytetään kommenteissa usein väärin. Kuvitellaan, että jos joku suuttuu ja ärhentelee häntä kohtaan esitetyistä perusteettomista syytöksistä niin hänen täytyy olla syyllinen vain sen perusteella, koska suuttui asiasta. Nyt en vihjaa, että sinä teet niin mutta en vain pidä sanonnasta.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #92

Minun mielestä vanhat suomalaiset sanonnat on kivoja, ja moni niistä pitää paikkaansa. Et sinä ulahtanut. Kysyitkö kuitenkin epäsuorasti, että liityikö blogini jotenkin Tonin blogin kommentointiin? Tuon vanhan sanonnan voi ymmärtää monella tapaa. Itse ajattelen sen niin, että se voi aiheuttaa keskustelua aiheesta, joka vähän "osuu" omalle kohdalle, ei tarvitse olla syyllinen. Kerro lisää, koska sun kanssa on kiva jutella.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #95

Kysyin kyllä nimenomaan siksi asiaa, koska oletin tämän blogin sisällön nousseen sen toisen blogin kommenteista. Se oli oikeastaan semmoinen ajoituskysymys kun nämä asiat olivat niin peräkkäin.

Itse yritän pysyä asiallisena mutta alan varmasti nälvimään jos joku toistuvasti esittää täysin perusteettomia väitteitä ja perusteita kysyttäessä vain väistelee tai alkaa syyttelemään kysyjää.

Mitä suoranaisiin trolleihin tulee niin jossain vaiheessa kannattaa vain jättää sellaiset ruokkimatta. Eli, jos aistii, että jonkun kommenttien tarkoitus on ainoastaan ärsyttää toinen keskustelemaan niin kannattaa jättää vastaamatta, kyllä ne hoksaavat lopettaa. Minullakin oli ihka oma trolli(hän oli puolituttu ja samasta kaupungista kotoisin) jonkun aikaa, jonka kanssa ensin väänsin asioista mutta sitten hänen kommentointinsa meni lähes pelkkään solvaamiseen, joten lakkasin vastaamasta.

Tässä esimerkki hänen kommentoinnistaan. Ja en yhtään ymmärrä mitä hän tarkoitti tuolla soijalla, hän käytti sitä useampaan otteeseen solvauksissaan.
"Jussin moraalikompassi siellä taas uhkaavasti tärisee ja soijaa on jo roiskunut tietokoneen näppikselle. Voi voi sentään, miten huonosti tässä taas kävi. Ota nyt edes se pipo pois päästä niin ei tule hiki. Nyt on kesä."
http://juliuslaurilehtinen.puheenvuoro.uusisuomi.f...

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala Vastaus kommenttiin #100

Nälvimisellä ei usein mitään kovin hohdokasta vasta-argumenttiä saa, uskoisin (kokemustahan on peräti 1 blogi). En uskalla tähän ottaa mitään kantaa, koska en tiedä teidän koko keskusteluhistoriaa. Otin siis opiksi vanhasta mokastani.

Laitisen kommentin osasin lähes sivuuttaa, vaikka olenkin täällä vihreä, eiku persu, kd ja kokoomus.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #106

Keskusteluhistoria trollin kanssa alkoi ajatustenvaihdolla, jossa molemmille kertyi ymmärrystä toisten kannoista ja argumenteista. Jossain vaiheessa parin saman asian vatvominen ei enää edennyt. En enää vastaillut niihin kommentteihin, joissa mikään argumentti ei ollut enää uusi ja lisännyt kenenkään ymmärrystä.

Tässä vaiheessa trolli alkoi lisäämään kommentteihin jonkun solvauksen tai ihan vaan puhtaasti ärsytykseksi tarkoitetun kohdan, jolla oli tarkoitus saada minut puolustautumaan vastaamalla. Kun lakkasin kokonaan vastaamasta hänen kommentteihinsa niin hän on silti ajoittain vastaillut kommentteihini, toisinaan pelkillä solvauksilla(kuten aiemmassa esimerkissä) ja toisinaan hän liitti niiden perään jonkun kommentin(http://outimara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256286-su...). Enkä edelleenkään tiedä mitä hän tuolla soijalla tarkoittaa, onko se joku sanonta.

Näin mielestäni perinteisten fleimaaja trollien käytös ilmenee. Tarkoitus ei ole käydä keskustelua vaan nähdä viesteissä kuinka vastapuoli ärsyyntyy. Siksi trollin jättäminen ilman tätä "ruokaa" on paras keino päästä heistä eroon.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #118

#118: Olen sangen otettu henkilööni kohdistuvasta mielenkiinnosta. Voit toki aivan mainiosti kutsua minua trolliksi, mutta luulen että kyseinen määritelmä soveltuu hyvin myös silloin, kun tarkastellaan sinun muille ihmisille osoittamiasi postauksia. Fleimaamisesta puhuminenkaan ei ole liioittelua.

Aivan kuten Marttila tuossa ylempänä osuvasti toteaa, oma tyylisi muistuttaa hyvin paljon KGB-tyylistä, painostavaa kuulustelua. Käyttämiisi menetelmiin sisältyy myös lahjakas väärinymmärtäminen "olet siis sitä mieltä" -tekniikalla, joskin välillä kyse on aidosti siitä, että et vain ole ymmärtänyt asiaa, johon otat kantaa. Tämän voi huomata jokainen, jos vain lukee onnettomia käsityksiäsi esimerkiksi sananvapausasioista.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #100

Jussi, ei tämä näistä lämpimäisistä muuksi muutu. Toki kyseinen henkilö on käynyt varmaankin jokaisen kommentoijan henkilöön, mutten usko tämän kaltaisen yleisen perkaamisen voimaan.

Asiattomuuksien ja asiattomuuksiin toistuvasti syyllistyvien jättäminen omaan arvoonsa lienee paras lääke. Kommentista kiittäminen ilman vasta-argumenttia on myös osoittautunut kivuliaaksi tämän kyseisen kohdalla.

"Kiitos kommentistasi, arvoisa kommentoija XXXX" toimii kyllä muutoinkin tuonnekuohussa kirjoittaneeseen äärettömän hyvin. Muutamat ovat ottaneet sen suoranaisena vittuiluna.

Toimituksen poiminnat